nedeľa 20. marca 2011

Deti zo stanice Leningradská- informácie o filme

The Children of Leningradsky (Poľsko, 2004, 35 min.)
Réžia: Hanna Polak, Andrzej Celínski

Po rozpade ZSSR sa jeho územím začali pohybovať štyri milióny detí bez domova. Dokumentárny film Deti zo stanice Leningradská sa nakrúcal v Moskve prevažne na Leningradskej stanici, kde je jedno z neformálnych centier pre 30-tisíc moskovských detí - bezdomovcov.
Film je kolážou bezprostredných záznamov neštylizovanej reality a intervievv s deťmi rôzneho veku. Tieto deti denne bojujú o prežitie, vytvárajú rôzne skupiny, intrigujú, prepadávajú a aj zabíjajú. Sú bité políciou a zabíjané dospelými kriminálnikmi, no zároveň majú svoje dojemné detské hry. Živia sa zväčša žobraním a krádežami alebo prostitúciou, náruživé milujú akékoľvek drogy a vytvárajú si postupne svoj vlastný folklór. Žijú prevažne v podzemí.

Všetky spomínajú na svoje bývalé rodiny, ktoré ich odvrhli. Ich detský, často dojemný sentiment sa rozporuplne mieša s ich správaním. Niektoré časti filmu sa nakrúcali skrytou kamerou, niektoré zábery nie sú úplne zreteľné - o to viac sú však verné realite. Nejde o žiadnu zinscenovanú reality show. Film bol nominovaný na Oscara 2005 za krátkometrážny dokument.





Film Deti zo stanice Leningradská v pôvodnom znení s anglickými titulkami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára