streda 20. apríla 2011

Informačný list- Diskriminácia

Pojem diskriminácia znamená nežiaduce a nespravodlivé konanie, kedy sa zaobchádza s človekom či skupinou inak, ako s iným človekom na základe jeho odlišnosti, napr. rasového alebo etnického pôvodu, zdravotného či mentálneho stavu, veku, pohlavia, sexuálnej orientácie alebo vierovyznania. Diskriminujúco sa môže správať jednotlivec, skupina, firma i štát.
 
V  tejto definícii môžeme identifikovať nasledujúce prvky: určuje sa v nich príčina, založená napríklad na rase, rode alebo etnickom pôvode, má čiernu pleť, je žena, je Róm, ktorá je charakteristická pre osobu alebo skupinu diskriminovaných osôb. Diskriminujúce osoby vnímajú vyššie uvedené charakteristiky ako problém. Z definície môžeme taktiež špecifikovať činy, ktoré sú považované za diskriminačné. Môže ísť o odmietnutie, obmedzovanie, vylúčenie osoby alebo skupiny osôb. Môžeme taktiež hovoriť o následkoch diskriminácie, ktoré môžu byť účelom alebo cieľom diskriminačných činov. To všetko môže brániť obeti vykonávať alebo užívať svoje ľudské práva a základné slobody.

Diskriminácia sa môže uskutočňovať priamym alebo nepriamym spôsobom. Priama diskriminácia je charakteristická zámerom diskriminovať osobu alebo skupinu osôb. Napríklad úrad práce odmietne rómskeho uchádzača o pracovné miesto alebo bytový podnik odmietne prenajať byť imigrantom.

Nepriama diskriminácia sa vzťahuje na účinky, resp. dôsledky určitej politiky alebo opatrenia. Dochádza k nej, keď zdanlivo neutrálne ustanovenie, kritérium alebo čin uvedie osobu alebo osoby z určitej menšiny do znevýhodnenej pozície v porovnaní s ostatnými. Príklady nepriamej diskriminácie siahajú od kritéria minimálnej výšky pre príslušníkov hasičského zboru, ktoré môžu vylučovať oveľa viac ženských než mužských uchádzačov, až po obchodný dom, ktorý neprijíma osoby v dlhých sukniach, či nariadenie úradu alebo školy, ktoré zakazuje vstup osobám so zahalenou hlavou. Tieto pravidlá , ktoré sa môžu na prvý pohľad zdať neutrálne k etnickému pôvodu alebo náboženstvu, môžu vo svojej podstate znevýhodňovať členov alebo členky určitej menšiny alebo náboženskej skupiny.

Menšiny sú i v dnešnej dobe predmetom diskriminácie bez ohľadu na to, či ide o národnostné, náboženské, kultúrne, etnické alebo sociálne kontexty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára