streda 20. apríla 2011

Informačný list- Utečenci a azylová problematika

V roku 1951 prijala Organizácia spojených národov Dohovor o právnom postavení utečencov. Štáty, ktoré dohovor podpísali, sa zaväzujú, že nebudú nútiť utečencov k návratu do vlasti, kde im hrozí prenasledovanie či smrť na základe rasy, náboženstva, národnosti, príslušnosti k určitej spoločenskej skupine či politických názorov. Dohovor zaručuje utečencom základné ľudské práva, ktoré by mali byť prinajmenšom rovnaké ako tie, ktoré využívajú cudzí štátni príslušníci žijúci legálne v danej krajine, a mnohokrát by mali byť rovné slobodám občanov danej krajiny.

Podľa odhadov UNHCR (Úrad vysokého komisára Organizácie spojených národov pre ľudské práva) zo záverečnej správy v roku 2008 je vo svete 9,2 milióna utečencov. Väčšia časť z nich sa nachádza v krajinách tretieho sveta, mnohokrát priamo v konfliktných oblastiach. Časti z nich sa podarí dostať do vyspelých štátov  sveta a ešte menšej časti z nich získať azyl alebo aspoň nejakú formu dočasnej ochrany. Vlády často tvrdia, že obavy utečencov sú prehnané a falošné.

Vymedzenie základných pojmov

Migrant: všeobecne je za migranta považovaná každá osoba, ktorá je v cudzej krajine dočasne alebo trvalo. Niektorí migranti sa sťahujú dobrovoľne (napr. za prácou- tzv. „ekonomickí migranti“).

Utečenec: dohovor definuje utečenca ako osobu, ktorá sa nachádza mimo svoju vlasť a má oprávnené obavy, že bude prenasledovaná z dôvodu rasových, náboženských alebo národnostných či už z dôvodu príslušnosti k určitej skupine alebo zastávania určitých politických názorov, ne neschopná prijať alebo odmieta vzhľadom k vyššie uvedeným obavám, ochranu svojej vlasti.

Žiadateľ o azyl: žiadateľ o azyl je osoba hľadajúca ochranu ako utečenec. Tento pojem sa používa pre osobu, ktorá čaká na rozhodnutie, či jej bude udelený status utečenca.

Azylant: osoba, ktorej bol priznaný azyl; azylanti majú na trhu práce a v sociálnej i zdravotnej oblasti rovnaké práva a povinnosti ako ostatní občania štátu.

Vnútorne presídlená osoba: vnútorne presídlené osoby môžu utekať z rovnakých dôvodov ako utečenci, ale zostávajú na území svojho štátu, utekajú z jedného miesta svojej krajiny na iné bez toho, aby prekročili štátne hranice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára